lördag 5 januari 2013

Filippinsk Trivia #35 - Religion i Filippinerna




Filippinerna är samtidigt det fjärde största katolska landet i världen, det trettonde största protestantiska landet, det sjuttonde största buddhistiska landet och det fyrtionde största muslimska landet. Kring 92 procent av alla filippinier är kristna. Av dessa tillhör i sin tur 90 procent Romersk-katolska kyrkan. De övriga 10 procenten av de kristna tillhör olika protestantiska samfund. Fastän kristendomen är en stor kraft i kulturen lever även äldre trosuppfattningar och ritualer kvar. 
Den katolska kyrkan har stort inflytande både i statliga och icke-statliga sammanhang, trots att åtskillnad mellan kyrka och stat är inskriven i konstitutionen. Filippinerna har för närvarande två kardinalerRicardo Cardinal Vidal och Jose Cardinal Sanchez. Den 2005 avlidne Jaime Cardinal Sin var en betydelsefull andlig ledare som aktivt deltog i den politiska utvecklingen i landet. Den mest kända katedralen är Manilas katedral.

De olika protestantiska samfunden har förbindelser med nordamerikanska kyrkor och det finns många amerikanska missionärer i landet. Två filippinska oberoende kyrkor bildades i början av 1900-talet och är framträdande idag. Dessa är Oberoende Filippinska Kyrkan (grundad 1902 under inflytande av Gregorio Aglipay) och Iglesia ni Cristo (Kristi kyrka, grundad 1913). 
Kring 5 procent av invånarna är muslimer.

Inga kommentarer: