lördag 29 december 2012

Filippinsk Trivia #33 - Lapu-Lapu, Filippinsk Frihetskämpe.



Lapu-Lapu (1491-1542), Filippinsk stamhövding som räknas som Filippinernas förste frihetskämpe. Under en strid motFerdinand Magellan och spanjorerna på ön Mactan den 27 april1521 dödade Lapu-Lapu och hans krigare Magellan. Lapu-Lapu City, en förort till Cebu City ligger idag där striden ägde rum. Idag finns ett monument på platsen, med en staty av Lapu-Lapu.



tisdag 25 december 2012

Filippinsk Trivia #32 - Administrativ indelningen i Filippinerna.



På en övergripande nivå delas Filippinerna in i tre delar, LuzonVisayas och Mindanao, en indelning som motsvarar den svenska indelningen i GötalandSvealand, och Norrland. Luzon-delen består av den stora huvudön i norr med samma namn, plus kring liggande småöar, Mindanao-delen på samma sätt av ön Mindanao med kringliggande småöar, och Visayas är alla de små och medelstora öarna mellan Luzon och Mindanao.
Filippinerna är sedan indelat i 79 provinser, närmast motsvarande Sveriges län, som var och en tillhör en av de 17 regionerna i landet. Dessutom finns en autonom region, Muslimska Mindanao. HuvudstadsområdetMetro Manila är en egen region, dock inte indelad i provinser, utan istället i fyra distrikt. Provinserna i sin tur indelas i städer ("cities") och köpingar ("municipalities"), motsvarande svenska kommuner, vilka i sin tur delas in i den minsta administrativa enheten på Filippinerna: barangay, som saknar svensk motsvarighet. De regionnamn som skrivs med stora bokstäver är akronymer, bildade från namnen på de största provinserna, öarna eller städerna i regionen i fråga. Regionernas numrering anges med latinska siffror i parentes.

RegionBeteckningRegionshuvudstad
Ilocos RegionRegion ISan FernandoLa Union
Cagayan ValleyRegion IITuguegaraoCagayan
Central LuzonRegion IIISan FernandoPampanga
CALABARZONRegion IV-ACalambaLaguna
MIMAROPARegion IV-BCalapanOriental Mindoro
Bicol RegionRegion VLegazpiAlbay
Västra VisayasRegion VIIloilo City
Centrala VisayasRegion VIICebu City
Östra VisayasRegion VIIITacloban
ZamboangahalvönRegion IXZamboanga City
Norra MindanaoRegion XCagayan de Oro
DavaoregionenRegion XIDavao City
SOCCSKSARGENRegion XIIKoronadalSödra Cotabato
CaragaRegion XIIIButuan City
Autonoma regionen Muslimska MindanaoARMMCotabato City
Cordillera Administrative RegionCARBaguio City
National Capital RegionNCRManila



fredag 21 december 2012

Filippinsk Trivia #31 - 42,027 Barangay's i Filippinerna.




En barangay är den minsta administrativa enheten i Filippinerna och är ett mindre distrikt på en nivå under stad och kommun. Det finns 42.027 sådana smådistrikt i hela landet, och de klassificeras som antingen urbana distrikt eller landsbygdsdistrikt. Namnet betyder från början skeppsbesättning och kan jämföras med de svenska skeppslagen i Uppland.
Siffror per 30 Juni 2012 från The National Statistical Coordination Board (NSCB)



måndag 17 december 2012

Filippinsk Trivia #30 - Ekonomi


Filippinerna är ett utvecklingsland och kännetecknas av djup fattigdom och ojämn inkomstfördelning. Jordbruket sysselsätter flertalet invånare, och stapelfödan är ris, som odlas av småbönder i nederbördsrika områden, samt majs. På plantager odlas exportgrödor som sockerkopra och andra kokosprodukter, bananer och ananas. Skogsindustrin är betydande i söder (på Mindanao) och fisket ger stora inkomster. Det finns ganska gott om mineral (kopparguldsilverkromjärn och nickel) men man måste importera olja. Industrin, som byggts upp med amerikanskt kapital, förädlar främst råvaror från skogs- och jordbruket. Under senare tid har bl.a. konfektions-, elektrisk, elektronisk och petrokemisk produktion tillkommit och ekonomiska frizoner med bl.a. skattelättnader har inrättats. Turismen är ekonomiskt viktig, men ett svårlöst problem är barnprostitutionen, som florerar framför allt i storstäderna. Det finns få järnvägar, vägnätet är föråldrat. Sjöfart och flyg spelar en växande roll.[5]
Filippinerna i grunden är en jordbruksnation har lätt industri och tjänstesektorn gjort stora inbrytningar i landet. Filippinernas nominella BNP är 144 miljarder USD (2007)[6] och landet anses komma på 46:e plats av 184 länder och femtonde bland Asiens länder.


På senare år har många call centers och business process outsourcing (BPO)-företag flyttat till Filippinerna och skapat tusentals nya arbetstillfällen. Den 1 november 2005 infördes en ny lag om utökad moms, som syftar till att skära ned utlandsskulden och förbättra offentliga tjänster.
Filippinerna är medlem av Asiatiska utvecklingsbankenVärldsbankenInternationella valutafonden, samt andra internationella ekonomiska sammanslutningar, såsom APECColomboplanen och G-77.

torsdag 13 december 2012

Filippinsk Trivia #29 - Vulkaner på Filippinerna



Öarna delas in i tre olika geografiska grupper: Luzon, Visayas och Mindanao. Den största ön i landet är Luzon och där bor nästan en tredjedel av befolkningen. De bebodda öarna består av berg och vulkaner och är små till ytan. Det finns 18 vulkaner i området och hela 17 av dessa anses ännu vara aktiva. Högsta punkten är vulkanen Mount Apo som reser sig mäktigt 2 954 meter över havet. 





onsdag 5 december 2012

Filippinsk Trivia #28 - Efren Reyes, The Magician




Efren Reyes, född 26 augusti 1954 i Angeles City, är en filippinsk biljardspelare. Reyes har vunnit otaliga biljardturneringar inom framför allt 9-ball och 8-ball, och anses vara världens bästa poolspelare. Han har fått smeknamnet "magikern", " The Magician ", " Bata " ( Kid på filippinska ).








lördag 1 december 2012

Filippinsk Trivia #27 - Djur och Insekter på Filippinerna.




På Filippinerna lever en otalig mängd insekter och mer än 5 000 större djurarter samt ca 14 000 olika växter. Bland djurarterna kan nämnas vattenbuffelpapegojorflygekorrarspökdjurdelfinerkrokodilerormarsköldpaddor och olika ödlor. Några zoologer påstår att djurvärlden på Filippinerna och djurvärlden i Indonesien liknar varandra. 


På ön Calauit släpptes 1976 ett stort antal afrikanska djurarter. Bland dessa finns 70 giraffer och några zebror samt antiloper. Det anordnas idag safariturer för turister.