måndag 29 oktober 2012

Filippinsk Trivia #18 - Filippinernas Flagga



Filippinernas flagga har på vänster sida en vit triangel med tre guldfärgade stjärnor och en sol med åtta strålar. Resterande flaggyta är delad på mitten och den övre halvan är blå och den nedre röd. Flaggan antogs den 19 maj 1898 och har proportionerna 1:2.
Flaggan skapades 1897 under det spansk-amerikanska kriget av general Emilio Aguinaldo, som då befann sig i exil i Hong Kong.


Solen är en symbol för självständigheten. De åtta strålarna i solen står för de åtta provinser som deltog i revolten mot Spanien i slutet av 1800-talet. De tre stjärnorna står för de tre större regionerna i landet: LuzonVisayaöarna och Mindanao. Den röda färgen står för folkets mod och tapperhet, och den blå färgen symboliserar folkets höga ideal. Den vita triangeln står för den revolutionära rörelsenKatipunan som ledde upproret mot Spanien, och den vita färgen representerar fred och renhet.


torsdag 25 oktober 2012

Filippinsk Trivia #17 - Cebu, Filippinernas Äldst Stad.



Cebu City är en stad i Filippinerna (10°17′N 123°54′O). Den ligger mitt på östra kusten av önCebu, med förorter även på ön Mactan, och är administrativ huvudort för provinsen Cebu samt regionen Centrala Visayas. Staden hade 798 809 invånare vid folkräkningen 2007.[1] Staden är indelad i 80 smådistrikt, barangayer, varav samtliga är klassificerade som urbana enheter.[1] Cebu har Filippinernas näst största internationella flygplats, och är också en viktig hamn.


Ferdinand Magellan, känd som den förste världsomseglaren, kom aldrig själv jorden runt, utan hans resa tog slut strax utanför dagens Cebu City, där han 1521 dödades på ön Mactan i strid med urinnevånare anförda av hövdingen Lapu-Lapu. Spanjorerna grundade 1565 sin första permanenta koloni på Filippinerna här.

Ferdinand Magellan

Magellan's Kors
Cebu City's mest kända landmark är Magellan's Cross

söndag 21 oktober 2012

Filippinsk Trivia #16 - Filippinskt Spökdjur med största ögon i förhållande till kroppen





Filippinskt spökdjurTarsius syrichta ("philippinensis") är en art av spökdjur som lever på Filippinerna. På det lokala språket cebuano kallas den Mawmag. Den finns främst på öarna BoholDinagatLeyteSamarPalawan och Mindanao, och har blivit något av en symbol för Bohol där den är relativt vanligt förekommande. Inte helt självklart att de olika öarnas spökdjur verkligen alla tillhör en enda art. BevarandestatusNära hotad[1]






onsdag 17 oktober 2012

Filippinsk Trivia #15 - University of Santo Tomas, Manila.




The Pontifical and Royal University of Santo Tomas, det katolska universitetet i Filippinerna  vardagligt kallas "USTE") är ett privat romersk-katolsk universitet som drivs av Dominikanorden i Manila. Skolan grundades den 28 april 1611 av ärkebiskopen av Manila, Miguel de Benavides.



University of Santo Tomas är det äldsta bevarade University Charter i Filippinerna och i Asien, och är en av världens största katolska universitet i fråga om inskrivning som finns på ett campus. 
UST är också den största universitetet i staden Manila. USTE är det enda universitetet som har besökts av två påvar tre gånger: en gång av påven Paulus VI den 28 november 1970, och två gånger av påven Johannes Paulus II den 18 februari 1981 och 13 januari, 1995.



lördag 13 oktober 2012

Filippinsk Trivia #14 - Balut ägg


Balot eller Balut är en maträtt som består av ett olika antal dagar gammalt ankfoster i ett ägg, maträtten är mest känd i Kina och Sydostasien och säljs till ungefär samma pris som varmkorv i USA. I ett 16 dagar gammalt ägg är inte fostret lika lång utvecklat som i ett 18 dagars ägg men båda versionerna är mycket vanliga. De som inte äter lika ofta föredrar normalt 16 dagars ägget. Maträtten kan tillagas på många sätt men vanligtvis så är ägget helt och kokt.



huvudstaden Manila på Filippinerna säljer och äter man balot mest av den anledningen att många säger att balot är ett afrodisiakum. Om man frågar folk på gatan i Manila så kan de svara: Pampatigas ng tuhod, vilket betyder "det stärker knäna", och det är anledningen att folk kallar det afrodisiakum. De flesta som köper balot på marknaden häller en speciellt kryddad vinäger på sitt ägg.



tisdag 9 oktober 2012

Filippinsk Trivia #13 - Zamboanga Golf & Country Club




Zamboanga Golf and Country Club en golfbana i Zamboanga City, Filippinerna. Den äldsta golfbana i Filippinerna, som grundades 1910 då Filippinerna var ett amerikansk territorium. Den har utsikt över Basilan Strait.




fredag 5 oktober 2012

Filippinsk Trivia #12 - "Noynoy" Aquino



Benigno Simeon Cojuangco Aquino III, även känd som "Noynoy" Aquino, född 8 februari1960 i Manila, är en filippinsk politiker, som den 30 juni 2010 tillträdde som landets 15:e president. Han är son till den tidigare presidenten Corazon Aquino och den mördade senatorn Benigno Aquino, Jr..
Noynoy Aquino är utbildad ekonom från Ateneo de Manila University och flyttade därefter tillsammans med sina föräldrar till exilen i BostonUSA. Efter att fadern blev mördad i augusti 1983 återvände han tillbaka till Filippinerna.
Modern Corazon Aquino blev president i februari 1986. 18 månader senare, den 28 augusti 1987, kom Noynoy Aquino i skottlinjen efter ett kuppförsök lett av Gregorio Honasan. Han träffades av fem kulor och blev allvarligt skadad.
I slutet av 1990-talet blev han politiskt aktiv, och 1998 blev han medlem av Partido Liberal ng Pilipinas. Samma år blev han invald i representanthuset, där han satt tills han 2007 blev invald i senaten. Vid presidentvalet i maj 2010 vann han med 42 procent av rösterna.




måndag 1 oktober 2012

Filippinsk Trivia #11 - Jose Rizal en Filippinsk National Hjälte!



José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda, född 19 juni 1861 i CalambaLagunaFilippinerna, avrättad 30 december 1896 i ManilaRizal är en av Filippinernas största nationalhjältar och årsdagen av hans död firas som en nationell helgdag 30 December under namnet Rizals dag

Rizal Monument i Rizal Park, Manila.
José Rizal är särskilt känd för de två romanerna Noli Me Tangere (1887) och El Filibusterismo (1891, utgiven i Gent i Belgien och skarpare än Noli). De beskrev filippiniernas sociala villkor under det spanska kolonialstyret och spelade en väsentlig roll för framväxten av en filippinsk nationell identitet och samhörighetskänsla.

El Filibusterismo











Noli Me Tangere