lördag 29 september 2012

Filippinsk Trivia #10 - Camiguin Ön.




Camiguin provinsen har flest vulkaner per kvadratkilometer än någon annan ö på jorden. 



Det är också den enda platsen i Filippinerna som har fler vulkaner (7) än städer (5).



torsdag 27 september 2012

Filippinsk Trivia #9 - Ris Terasserna i Filippinska Cordilleras




Ris terrasser i filippinska Cordilleras var inskriven på UNESCO: s världsarvslista 1995, det allra första område att ingå i kulturlandskaps kategorin på världsarvslistan.


Denna inskrift har fem platser: Batad Rice Terraces , Bangaan Rice Terraces (båda i Banaue), Mayoyao Rice Terraces (i Mayoyao), Hungduan Rice Terraces (i Hungduan) och Nagacadan Rice Terraces (i Kiangan), alla i Ifugao provinsen, Filippinerna. Byggd för 2000 år sedan och förs vidare från generation till generation.  Ifugao Rice Terraces når en högre höjd och byggdes på brantare sluttningar än många andra terrasser. 







tisdag 25 september 2012

Filippinsk Trivia #8 - Störst vilda djur Tamarau.



Tamarau eller mindorobuffel (Bubalus mindorensis), även kallad dvärgvattenbuffel, är ett oxdjur som är endemisk för ön Mindoro som tillhör Filippinerna.




01waterbuffalo431x300.jpg


Djuret är tydlig mindre och kraftigare byggd än arten vattenbuffel. Den når en kroppslängd omkring 220 centimeter (utan svans), en mankhöjd vid en meter och en vikt mellan 220 och 300 kilogram. Pälsens färg är mörkbrun till svartgrå. Horn finns hos bägge kön. Hornen är särskild tjocka men med en längd på 35 till 50 cm tydlig kortare än hos vattenbuffel.


Tamarau är det största landlevande däggdjur på Filippinerna. Sedan 1936 finns omfattande skyddsåtgärder för arten som betraktas som nationell symbol. Tamarau är avbildat på mynten för 1 peso.

söndag 23 september 2012

Filippinsk Trivia #7 - Filippinergraven / Mindanaodjupet





Filippinergraven eller Mindanaodjupet är en djuphavsgrav i Filippinska sjön i Stilla havet utanför Filippinernaskust som gränsar till ön Mindanaos kust.[1] Längden beräknas vara runt 1 320 km och en bredd på runt 30 km och sträcker sig från ön Luzon i nordöst till ön Halmahera i sydöst.[2] Filippinergraven är ett av de djupaste områdena i världen med det största djupet, Galatheadjupet, på omkring 10 500 meter.[3] Det största djupet, som är det näst största idag kända djupet, lodades första gången 1927 av det tyska skeppet Emden1945 mättes djupet av amerikanska skeppet USS Cape Johnson till 10 497 meter. 1951 mätte det danska skeppet Galathea djupet till något större, vilket senare dock visade sig bero på tekniskt fel.[1] Graven är resultatet av en kollision av jordplattor.[2] Viss tektonisk aktivitet är orsaken till den mesta vulkaniska aktiviteten på ön Luzon.[4]




fredag 21 september 2012

Filippinsk Trivia #6 - Davao City




Davao (officiellt Davao City) är den största staden i provinsen Davao del Sur, som ligger på Mindanao, den största sydliga ön på Filippinerna. Staden är administrativ huvudort för Davaoregionen och har 1 363 337[1] invånare (2007), vilket gör den till landets fjärde största stad.


Den är belägen i västra delen av Davaobukten och är därmed väl skyddad mot tyfoner och tsunamier. Strax utanför ligger öarna Samal med pärlodlingar och semesteranläggningar samt ön Talikud där det finns möjlighet till dykning. Staden är känd för sina fruktodlingar med papayamango och den för Sydostasien speciella frukten durian.


onsdag 19 september 2012

Filippinsk Trivia #5 - Basilika San Sebastian i Manila.




År 1621 donerade Don Bernardino Castillo, en generös beskyddare och en anhängare av den kristna martyren Sankt Sebastian, den mark där kyrkan står nu. Den ursprungliga kyrkan, av trä, brann år 1651 under en kinesisk uppror. De efterföljande strukturer, som byggdes av tegel, förstördes av brand och jordbävningar i 1859, 1863 och 1880.


På 1880-talet, kontaktades Esteban Martínez församlingsprästen i den förstörda kyrkan av den spanske arkitekten Genaro Palacios med en plan att bygga en brand och jordbävning säker kyrka helt i stål. 


Palacios slut design blev en sammansmält barock med nygotisk stil. Det  sades att Palacios inspirerats av den berömda gotiska Burgos Cathedral i Burgos, Spanien.



måndag 17 september 2012

Filippinsk Trivia #4 Puerto Princesa Underjordiska flod


Puerto Princesa Subterranean River National Park ligger cirka 50 kilometer norr om Puerto Princesa, Palawan, Filippinerna. Nationalparken ligger i Saint Paul bergskedjan på den norra kusten av ön. Den gränsar till Paulus Bay i norr och Babuyan floden i öster. Parken är också känd som St Pauls Subterranean River National Park, eller Paulus Underground River.
Ingången till den underjordiska floden är en kort vandring från staden Sabang.


Den 11 november 2011 var Puerto Princesa Underground River preliminärt vald som en av de
New 7 Wonders av naturen. Detta urval officiellt bekräftades den 28 januari 2012.
Den underjordiska floden är också på UNESCO World Heritage Site lista.



lördag 15 september 2012

Filippinsk Trivia #3 Jul Lyktor


Giant Lantern Festival är en årlig festival som hålls i december (lördag före julafton) i staden San Fernando i Filippinerna. Festivalen har en tävling på jätte lyktor. På grund av populariteten av festivalen, har staden fått smeknamnet "Julens huvudstad i Filippinerna".



De stora jul lyktorna i San Fernando, Pampanga kan bli upp till 12 meter i diameter, med så många som 16.000 lampor.


torsdag 13 september 2012

Filippinsk Trivia #2 Pandaka Pygmaea




Världens kortaste och lättaste sötvattensfisk är dvärg Pygmy smörbult 
(Pandaka pygmaea), en färglös och nästan genomskinliga arter som återfinns i vattendrag och sjöar i Luzon. Den manliga fisken har en genomsnittlig längd av 8,7 mm. och väger 4-5 mg.

tisdag 11 september 2012

Filippinsk Trivia #1 Mt. Apo




Det högsta berget i Filippinerna är Mount Apo 2.954 meter, som är en vilande vulkan i provinsen Mindanao. Mount Pulog i Luzon är det tredje högsta berget 2.928 meter.



måndag 10 september 2012

Paraw segling i Palawan!



Paraw är en dubbel utriggar segelbåt som används flitigt i Filippinerna. En paraw har 2 utriggare.


Denna infödda segelbåt har funnits hur längesom helst i Filippinerna. Faktum kvarstår att folket i Iloilo sund fortfarande i dag använder paraw som ett transportmedel samt en källa till försörjning. Med en frisk bris och en Ilonggo vid rodret, är paraw en påfallande snabb båt, vilken kan göra 20 till 30 kilometer i timmen genom vågorna. Paraw var den inspirerande prototypen från vilken västerlänningar har utvecklat vad de kallar trimaran, de snabbaste segelbåtarna på planeten.




söndag 2 september 2012

Olika roliga sätt att ta sig runt på i Filippinerna!


Hur många sätt kan man förflytta sig på när man är i Filippinerna? 
Förutom att åka de normala som taxi eller buss så finns det en hel del "coola" sätt.
Här är några fordon jag har utnyttjat när jag var där senast.


Jeepney är en enkel busstyp som används i kollektivtrafiken på Filippinerna.
Ursprunget är en förlängd Willys Jeep, ett militärfordon som amerikanerna lämnade efter sig i landet vid andra världskrigets slut. Fordonen dekoreras gärna med motivlack och andra biltillbehör av sina ägare.






Motorcyklar är mycket ett mycket vanligt sätt att ta sig runt, som i många av asiens länder.



Sedan har vi "Tricycles" som är en motorcykel med en sidovagn av olika modeller.


Det finns alltid tricycles att få tag på runt om i städerna.


Man sitter fint i dom.


Det finns transport tricycles också om man behöver ta hem en massa saker. 


Och samma som med "Jeepneys" så fixar somliga upp dom med krom eller motivlack.


Sedan har vi den långsammare versionen av "tricycle" med bara pedalkrafter!
Den kallas i Filippinerna för "trisikad"